Vanliga frågor om e-böcker

Att komma igång

Vad är en e-bok? En e-bok är en digital bok. Den går att läsa i en dator, i en smarttelefon och på en surfplatta eller läsplatta.

Vad är en e-ljudbok? Med ditt lånekort kan du låna strömmande e-ljudböcker. Du kan lyssna på strömmande e-ljudböcker på din dator, smarttelefon eller på en surfplatta. E-ljudboken öppnar sig automatiskt i en speciell spelare när du klickar på den. Om du har en Android måste du först ladda ner appen Elib Ljudboksspelare.

Hur gör jag om jag vill lyssna på ljudböcker i min surfplatta eller i min telefon? För att lyssna på en ljudbok i din smarttelefon eller mp3-spelare måste du första ladda över ljudboken (cd eller mp3) till din dator. Från datorn för du sedan över filerna till din smarttelefon eller mp3-spelare. På biblioteket kan du låna ljudböcker.

Behöver jag ha ett konto på bibliotekets webbplats för att låna e-böcker? Nej, det räcker att ha ett lånekort med PIN-kod. Detta eftersom du måste vara inloggad på bibliotekets webbplats för att låna e-böcker och e-ljudböcker.

Adobe-ID, vad är det? Du måste ha ett Adobe-ID för att kunna läsa en kopieringsskyddad e-bok. Adobe-ID skyddar e-boken från att fildelas eller skrivas ut. Ditt Adobe-ID använder du första gången du använder ditt läsprogram. Det gör så att du kan låna och läsa e-böcker från biblioteket.

Vad behöver jag för läsprogram? Du behöver olika läsprogram till olika enheter. Till Mac-produkter använder du Bluefire Reader. Till Android-enheter använder du Aldiko. Till dator (PC & Mac) används Adobe Digital Editions.

Kan jag läsa e-böcker på Windows phone? Du kan bara läsa strömmande e-böcker direkt i din webbläsare på en Windows phone. Just nu finns det ingen app för att läsa DRM-skyddade e-böcker (biblioteksböcker) på Windows phone eller andra mobila enheter med windows operativsystem.

Kan jag läsa e-böcker på min Windows 8-platta? Du kan bara läsa strömmande e-böcker direkt i din webbläsare på en Windows 8-platta. Just nu finns det ingen app för att läsa DRM-skyddade e-böcker (biblioteksböcker) på Windows 8-plattor eller andra mobila enheter med windows operativsystem.

AppleID och Adobe-ID, vad är skillnaden? Det är lätt att blanda ihop Apple-ID och AdobeID, eller att förväxla det med läsprogrammet Adobe Digital Editions. AppleID använder du till att ladda ner appar till din Ipad eller Iphone. Adobe-ID använder du för att auktorisera ditt läsprogram.

Hur lång är lånetiden för e-böcker och e-ljudböcker? Lånetiden är vanligtvis 28 dagar. Du kan inte låna om e-boken, utan då lånetiden har gått ut lånar du e-boken igen. Loggar du in på bibliotekets webbplats kan du på sidan Mina e-medier, som finns under Mina sidor, låna e-boken igen genom att klicka på länken Hämta igen. Du behöver inte stå i kö på en e-bok, eftersom obegränsat antal personer samtidigt kan låna samma e-bok.

Hur många e-böcker och e-ljudböcker kan jag låna? Du kan låna 3 e-böcker/e-ljudböcker per vecka. När ny vecka börjar kan du låna tre nya. Du kan inte lämna tillbaka en e-bok för att få ett till lån.

När du har kommit igång

Var hamnar e-böckerna på Android-enheter? När du har laddat hem en e-bok till din Android-enhet, så hittar du boken via Hämtningar/Nedladdningar. Programmet öppnas ibland inte av sig själv efter nedladdning. Du måste klicka på filen och sedan välja Aldiko när du öppnar den.

Jag lyckas inte få hem boken till min Ipad trots att jag trycker på Klicka här Använd alltid Safari eller ladda ner appen Firefox. Det fungerar inte via den förinstallerade Google-appen.

Det står att jag redan har lånat 3 e-böcker, men det har jag inte. Vad gör jag då? Kontakta ditt bibliotek så får du hjälp med att se vilka lån som har registrerats på ditt kort. Du kan få hjälp att se vad som kan ha gått fel och hjälp med att ta bort felaktiga lån.

Vanliga orsaker till att felaktiga lån registreras är att något har gått fel under låneproceduren.

Var noga med att inte backa dig tillbaka i webbläsaren när du ska låna en ny e-bok. Börja istället hellre om från början.

Var inte för ivrig med att klicka på nedladdningslänken. Vänta ut webbläsaren tills den har laddat klart.

Var kan jag se vilka e-böcker jag har lånat? I det läsprogram som du använder för att läsa e-böcker ser du vilka e-böcker du har lånat. Där kan du också se när lånetiden går ut. Du kan också logga in på bibliotekets webbplats. På sidan Mina e-medier, som finns under Mina sidor, ser du vilka e-böcker som du har lånat. Där ser du när lånetiden går ut. Du kan också kontakta ditt bibliotek och få hjälp.

Jag har en ny Iphone och Ipad och får bara felmeddelanden när jag försöker ladda ner en bok Med de nyare modellerna av Iphone och Ipad kan det bli fel när man försöker ladda till Bluefire reader. Man får då felmeddelandet "E_AUTH_BAD_DEVICE_KEY_OR_PKCS12". Prova då att avauktorisera och sedan auktorisera på nytt med samma Adobe-ID. Bluefire reader avauktoriserar du under knappen Info och välj sedan Deautorize.

Vad händer när lånetiden har gått ut för en e-bok? När lånetiden har gått ut kan du inte längre öppna e-boken. Om du inte har läst färdigt måste du låna e-boken på nytt. Loggar du in på bibliotekets webbplats kan du på sidan Mina e-medier, som finns under Mina sidor, låna e-boken igen genom att klicka på länken Hämta igen. En gammal e-boksfil försvinner inte automatiskt från ditt läsprogram, utan du måste själv ta bort den.

Vad är en fri e-bok? En fri e-bok är en e-bok där upphovsrätten till boken har gått ut. Detta gör att den är fri för dig att ladda hem och behålla så länge du vill. Fria e-böcker kan du hitta på många ställen på internet, till exempel litteraturbanken.se, gutenberg.org och dramawebben.se.

Andra vanliga frågor?

Språk

Bokbussen

Bokbussen

Fjärdhundra bibliotek

Fjärdhundra bibliotek

Huvudbiblioteket

Huvudbiblioteket

Örsundsbro bibliotek

Örsundsbro Bibliotek