Andra läsprogram

Andra läsprogram

 

Många upplever problem med de e-boksprogram som använts tidigare. Upplever du problem med något av de program som finns nedan rekomenderar vi dig att byta till Biblio-appen. Hela vårt utbud av e-böcker finns tillgängligt genom Biblio, både e-böcker och e-ljudböcker. 

 

På bibliotekenkoping.se kan du låna e-böcker som du kan läsa på din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Du hittar e-böckerna i bibliotekets webbkatalog. Använd sökrutan högst upp på sidan. För att låna en e-bok måste du vara inloggad på webbplatsen.

 • Börja med att skapa ett Adobe-ID om du inte redan har gjort det.
 • Installera ett läsprogram. Det finns olika läsprogram beroende på vilken apparat du använder.

Låna e-bok till androidtelefon eller surfplatta

 1. Ladda ner gratisappen Aldiko Reader på Play Butik.
 2. Gå till inställningarna i Aldiko och skapa ett DRM-konto. Där skriver du in ditt Adobe-ID
 3. Använd alltid standardwebbläsaren för androidtelefoner. Den appen symboliseras oftast av en jordglob med texten Internet.
 4. Sök fram den bok du vill låna. Välj versionen e-bok.
 5. Tryck på länken "Låna: Ladda ner (EPUB)".  Länktexten ändras då till "Öppna: Ladda ner EPUB". Tryck på länken igen för att öppna e-boken.
 6. När du lånar e-boken bekräftar du att du vill öppna e-boken i Aldiko Reader.

Om du inte får frågan om hur du vill öppna filen kan du öppna meddelandepanelen på telefonen eller surfplattan. På telefonen finns den högst upp och på surfplattan nederst till höger. Du ska då kunna se de filer som du har laddat ner. Länknamnet är URL-Link.ascm. Klicka på filen och välj att öppna den med Aldiko Reader.

E-boken finns nu i bokhyllan i Aldiko Reader.

Låna e-bok till iPhone eller iPad

 1. Ladda ner gratisappen Bluefire Reader från App Store. Öppna appen och skriv in ditt Adobe-ID (e-post och det lösenord som du har valt).
 2. Använd alltid webbläsaren Safari.
 3. Sök fram den bok du vill låna. Välj versionen e-bok.
 4. Tryck på länken "Låna: Ladda ner (EPUB)". Länktexten ändras då till "Öppna: Ladda ner EPUB". Tryck på länken igen för att öppna e-boken.
 5. Gå till nedladdningslistan i Safari.
 6. Välj e-boksfilen och tryck på dela-symbolen.
 7. Välj Bluefire reader.
 8. E-boken finns nu i bokhyllan för Bluefire Reader.

Låna e-bok till din dator

 1. Installera läsprogrammet Adobe Digital Editions. Programmet är gratis och fungerar både som läsprogram och som bokhylla.
 2. Sök fram den bok du vill låna. Välj versionen e-bok.
 3. Tryck på länken "Låna: Ladda ner (EPUB)". Länktexten ändras då till "Öppna: Ladda ner EPUB". Tryck på länken igen för att öppna e-boken.
 4. När du lånar e-boken öppnas ett fönster där du ska välja att öppna med Adobe Digital Editions. För att filen ska hamna på rätt ställe är det viktigt att du väljer Öppna. När du gör det hamnar e-boken i läsprogrammets bokhylla. Första gången du lånar en e-bok kommer du att uppmanas att fylla i uppgifterna för ditt Adobe-ID (e-post och det lösenord som du har valt).
 5. För att läsa din e-bok går du till läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator.

Ibland finns e-boken i mer än ett format, EPUB och pdf. Båda formaten går att läsa på dator, medan pdf-format kan vara svårt att läsa på en liten skärm. Om du vill läsa på telefon, läsplatta eller surfplatta är det bättre att välja EPUB-formatet.

Låna e-bok till läsplatta

Om din läsplatta har inbyggd wifi-uppkoppling kan du surfa in på bibliotekets webbplats och låna e-böcker direkt till plattan. Om det inte fungerar laddar du istället ner dina e-böcker till Digital Editions på din dator och för över dem till läsplattan.

För över e-bok till läsplatta

 1. I regel öppnas Adobe Digital Editions automatiskt när du kopplar in läsplattan i datorn. Om inte, öppna Adobe Digital Editions.
 2. Vissa läsplattor kräver att du installerar dem som enheter på datorn.
 3. Första gången du kopplar in din läsplatta i datorn måste du registrera den i Adobe Digital Editions. Klicka på Authorize device.
 4. För att föra över en e-bok till läsplattan klickar du på Borrower i vänsterspalten i Adobe Digital Editions. När du har gjort det ser du de e-böcker som du har lånat.
 5. Markera den e-bok som du vill föra över till läsplattan. Håll ner vänster knapp på musen och dra e-boken till ikonen för din läsplatta. E-boken finns nu på din läsplatta.

Läs mer: Axiells förteckning över läsplattor 

Läsa online

Du kan välja att läsa e-böcker online, direkt i webbläsaren. Du behöver då inte Adobe-ID eller några appar. Du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online. För att läsa e-böcker online klickar du på länken "Låna: Läs strömmande". E-boken öppnas då i en onlineläsare.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

 • Bläddra: Tryck i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.
 • Meny: Tryck mitt på skärmen för att få upp en meny med verktyg som låter dig söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.
 • Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten markerar du ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Lånetid

Lånetiden är 28 dagar. Du behöver inte återlämna e-boken, utan då lånetiden har gått ut slutar filen att fungera. Vill du låna e-boken igen måste du ladda ner den på nytt.

Om du vill veta när lånetiden går ut loggar du in på bibliotekets webbplats. Under Mina lån, som finns under Mina sidor, hittar du lånetiden.

Språk