Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Länet läser

Länet läser

Kallocain av Karin Boye är årets Länet läser-bok med nyskrivet förord av Elin Cullhed.

Länet läser är Uppsala läns största bokcirkel, en läsfrämjande satsning där läsare från länets alla kommuner samlas runt en gemensam bok. 2018 är den valda boken Kallocain av Karin Boye.

 

Kallocain är en framtidsvision över ett polisstyrt och militariserat övervakningssamhälle. Karin Boye målade upp ett 1984, nästan ett decennium före George Orwell. En dystopi, men samtidigt en tro på människans förmåga att skapa en annan, levande värld.

– Som en kuslig profetia om en möjlig framtid är Kallocain lika brännande aktuell i dag som när den skrevs på fyrtiotalet. Samtidigt som Karin Boye målar upp en hård och samhällskritisk historia, bultar berättelsens hjärta av något varmt och ytterst mänskligt – längtan efter frihet och närhet. Genom att lyfta in romanen i vår tid och senare års dystopitrend hoppas vi att den kan ligga till grund för många intressanta diskussioner och läsarsamtal, säger Anna Ahlund, projektledare.

Projektet Länet läser lyfter fram och utnyttjar bibliotekets unika samhällsposition som erfarenhetsbank och centrum för samtal. Biblioteken använder tillgången till den äldre svenska litteraturen för att vidga och fördjupa det moderna litterära samtalet, där vår egen samtid kan belysas genom intressanta kopplingar bakåt.

2018 års Länet läser-bok har utsetts av en jury bestående av Nina Solomin från UNT, Alica Bosnic Sveriges Radio, Rikard Jennische Bibliotek Uppsala, Stefan Eurenius Regionbibliotek Uppsala och Helena Gille från Enköpings bibliotek.

 

Aktiviteter

Håll utkik efter bibliotekets aktiviteter om Kallocain under hela 2018.

Kanske vill du vara med i en bokcirkel? Kontakta biblioteket. Det finns bokcirkelkassar att låna. Ring 0171-62 55 10 eller skicka e-post till biblioteket@enkoping.se.

 

Länk till Länet läsers hemsida

 

Ämnesområde: Läsecirkel
Mina sidor

Språk Språk

Finns den att låna?

185725
Bok:Kallocain:2013:[Ny utg.]
Av: Boye, Karin
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Medietyp: Bok
149518
E-ljudbok:Kallocain:2007
Av: Boye, Karin
Utgivningsår: 2007
Språk: Svenska
Medietyp: E-ljudbok
140569
E-bok:Kallocain:2012
Av: Boye, Karin
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Medietyp: E-bok
166549
Ljudbok, MP3:Kallocain:2011
Av: Boye, Karin
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Medietyp: Ljudbok, MP3
Bokbussen

Bokbussen


Fjärdhundra bibliotek

Fjärdhundra bibliotek


Grillby bibliotek

Grillby bibliotek


Huvudbiblioteket

Huvudbiblioteket


Örsundsbro bibliotek

Örsundsbro Bibliotek