Artikeldetalj

Den romska internationella dagen

Den romska flaggan. En stiliserad bild av den romska flaggan med ett övre blått fält, ett nedre grönt fält och ett rött hjul i mitten. Upphovsman: Tudor Antonel adrian.

Den romska internationella dagen firas den 8 april till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Trots att romerna är splittrade och bor i alla världens kontinenter finns det  gemensamma symboler som man enas kring.

 

Romer har funnits i Sverige sedan 1500-talet. I Sverige bor cirka 50.000 romer. Romernas språk kallas é romani chib, ibland även romanés eller bara romani. Sedan år 2000 är é romani chib ett av Sveriges nationella minoritetsspråk.

2012 uppmärksammades att romer funnits i mer än 500 år i Sverige. Deras väg genom historien är kantad av diskriminering, fördomar och  förtryck. Romerna har status som nationell minoritet i Sverige med särskilda rättigheter gällande språk och kultur.

Den romska flaggan består av ett rött hjul mot ett blått och ett grönt fält. Det röda hjulet symboliserar vandringen från Indien. Den blå färgen symboliserar himlen och den gröna färgen symboliserar jorden.

Nationalhymnen heter Gelem gelem och betyder ”Jag vandrade och vandrade”.

Enköpings kommun uppmärksammar vi även andra nationella minoriteters nationaldagar.
6 februari Samernas nationaldag
24 februari Sverigefinnarnas dag
15 juli Tornedalingarnas dag

 

Böcker på romani

Vuxna

Barn och unga

 

Språk

Finns boken att låna?

154881
Av: Eriksson, Ann
Av: Taikon Melker, Ramona
163103
Av: Caldaras, Hans