Ester Tagg lämnades på barnhemmet Silverskeden när hon bara var en liten bebis.
Nu är det inte många dagar kvar tills hon fyller 10 år. Det betyder också att det inte är många dagar kvar till dess hon hamnar på Fabriken. 
Det är nämligen vad som händer barnhemsbarnen när de fyller 10 år.

När Ester är på väg med dagens tidning till barhemsföreståndarinnan tant Stella, ser hon nyheten om att ett stort flygande piratskepp, Den flygande holländaren, ska komma till staden i dag. Ester kan inte tro sina ögon. Skeppet på bilden ser exakt ut som det skepp som finns på den skattkarta som hittades under madrassen i korgen som Ester låg i när hon lämnades på barnhemmet. Det enda som Esters föräldrar lämnade efter sig till henne.

Att få gå och titta på piratskeppet är så klart uteslutet, så Ester bestämmer sig för att rymma. Tänk om hon äntligen har chansen att få reda på mer om sina föräldrar? Och framför allt  - det här är hennes sista chans att slippa hamna på Fabriken och bli ett av alla de där barnen med glasartad blick som varje dag går genom stadens gator.

Det här var verkligen en bladvändare. Spännande, underhållande och lättläst. Och något i mig säger att det kommer att komma en fortsättning. I alla fall hoppas jag på det.
Den flygande holländaren då? Jo, enligt en gammal myt så är det ett spökskepp som än i dag seglar runt på jordens hav.